PROČ SARDINKY – ZDRAVOTNÍ VÝHODY KONZUMACE SARDINEK

Konzumace rybiček má spoustu benefitů. A právě proto se začaly konzervovat už na začátku 19. století, kdy Napoleon Bonaparte potřeboval nasytit svou armádu. Určitě si nevybral sardinky jen tak pro nic za nic. Vysoký obsah bílkovin, kvalitní tuky, spousta vitamínů a minerálů – to vše potřebujeme dnes i my. Zatímco Napoleon se nemusel kvalitou ryb tehdy zabývat, protože moře a oceány byly ještě bez poskvrnky, my dnes musíme vybírat s větší rozvahou. Supermarkety nám nabízejí nepřeberné množství konzerv se sardinkami, jsou ale všechny prospěšné? Bohužel tomu tak není. V současnosti je víc než kdy jindy důležitá kvalita potravin, místo, odkud pochází, stejně jako proces jejího zpracování.

KVALITA ZPRACOVÁNÍ

U nás najdete pouze sardinky prémiové kvality. Podívejme se na jejich cestu k vám na talíř. Ráno rybáři na svých malých loďkách vyráží na lov. Nachytají sardinky tradičním způsobem, a ještě ten den svůj úlovek začerstva zpracovávájí. Zkušené ruce sardinky přebírají a zbavují je nepotřebných částí. Poté je přesunou do slaného nálevu. Následně se sardinky omyjí a dají se povařit do páry. Protože jsou na železných mřížkách, přebytečná vlhkost a tuk odkape.

Zbylé ingredience, jako jsou pepř, vavřín, mrkev, okurky a čili papričky, se ručně nakrájí a vloží do konzerv. Přidají se rybičky a celá konzerva se sterilizuje. A pak už putuje k vám domů.

PROSPĚŠNÉ LÁTKY

Tím hlavním důvodem z hlediska obsahu prospěšných látek, proč rybičky jíst, jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty nám zajišťují správnou funkci srdce, mozku a cév. Působí protizánětlivě a taky proti depresím. Obecně naše vnitrozemská populace potřebuje těchto tuků víc, než jich jíme. Jinak řečeno, máme jich ve stravě nedostatek.

Pokud se snažíte udržovat fit a zdraví, kvalitní bílkoviny z rybiček vám k tomu můžou jedině pomoct. Nesmíme zapomenout ani na obsah dobře vstřebatelného vápníku, proto jezme i kůstky. Obsažený selen je úžasný antioxidant a jedna konzerva nám poskytne denní dávku vitamínu B12 – ten je nezbytný pro náš nervový systém.

LEPŠÍ NEŽ JINÉ RYBY

Ano, sardinky můžou být dokonce prospěšnější pro naše zdraví než jiné mořské ryby. Je to kvůli tomu, že neobsahují tolik těžkých kovů, zejména rtuti, jako například tuňák a další velké druhy ryb. Sardinky se nachází nízko v potravním řetězci, nedožívají se vysokého věku, a tudíž za svůj život nenaakumulují tolik toxinů z okolního prostředí.

JEDINEČNÁ CHUŤ

Bezpochyby chceme, aby nám to, co jíme, taky chutnalo. S našimi kvalitními rybičkami nemusíte mít obavy. I pokud byste na ně ve spíži zapomněli – což se pravděpodobně nestane – nezkazí se. Sardinky můžete skladovat dlouhodobě, aniž by se tím snižovala jejich kvalita. Právě naopak, ony zrají jako víno, takže ty několik let staré se prodávají za nemalé částky. Při delším skladování je co půl roku otočte, aby olej či omáčka působily rovnoměrně.

NEJEN NA POMAZÁNKU

Všichni známe rybí pomazánku s tvarohem a máslem, ale to zdaleka není jediný způsob, jak si rybičky vychutnat. Existují mnohem lepší způsoby přípravy. Tak třeba si je můžete rozpéct na toustu. Můžete si je nasekat do těstovin s česnekem nebo pestem. Můžete si z nich připravit karbanátky, dát je na jednohubky, zapéct v troubě, no zkrátka co vás napadne.