Proč šproty
Šprot obecný je drobná rybka běžně dorůstající 12 cm. Obvykle se zdržuje v hloubkách, a to zejména přes den. Žije v hejnech při pobřeží a najdete jej například v Severním, Baltském, Černém, ale i Středozemním moři. Šproty značky DIPLOMATS, které nabízíme my, pocházejí právě z Baltského moře.
Součást zdravého jídelníčku
Šproty se stanou zdravou součástí vašeho jídelníčku, protože mají vysokou výživovou hodnotu. Obsahují zejména polynenasycené tuky, včetně kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Ty jsou přítomny v množství srovnatelném s lososem a mají jich až sedmkrát víc než běžné čerstvé filety pražmy královské. Šproty obsahují asi 1,43 g / 100 g těchto polynenasycených mastných kyselin a bylo u nich zjištěno, že pomáhají předcházet duševním, nervovým a kardiovaskulárním chorobám. Důležitý je také jejich obsah vitamínu D, kterého má většina populace nedostatek.
Zpracování šprotů
Samotné mají jemnou chuť. Nejčastější způsoby zpracování zahrnují uzení, nakládání do konzerv a mražení. Zpracovávají se tedy velmi podobně jako sardinky. V naší nabídce konzerv najdete šproty v oleji, šproty v oleji s plátkem citrónu a šproty s bobkovým listem.
Šproty v kuchyni
Co si ze šprotů můžete připravit?
1. Šproty z konzervy použijte na pečivo či krekry, zakápněte citronovou šťávou a případně pálivou omáčkou.
2. Udělejte si z nich rybí salát, podobně jako ze sardinek nebo tuňáka. Promíchejte s olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem a podávejte na pečivu.
3. Klasickou pomazánku vytvoříte z rozmixovaných šprotů, lučiny či podobného sýra a citronové šťávy. Můžete vmíchat nakrájené nakládané okurky a jarní cibulku.
4. Přidejte konzervované šproty k těstovinám spolu s restovanou cibulkou a česnekem na olivovém oleji. Přidejte pepř, citronovou šťávu a několik hoblinek parmazánu a získáte lahodné jídlo v italském stylu.
5. Smažené šproty připravíte tak, že je obalíte v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Poté na rozpáleném oleji osmažíte dozlatova.