Maso z tuňáka nejčastěji kupujeme v konzervách. Je to velice oblíbené rybí maso, ze kterého se dají snadno a rychle přichystat lahodné pokrmy. Ale abyste si kulinářský dojem nezkazili, musíte věnovat pozornost výběru konzervy.

Nespokojte se jen s tím, že na obalu je napsáno tuňák, jelikož uvnitř může být tuňák „pravý“, ale i „nepravý“. Praví tuňáci jsou z rodu Thunnus, naopak nepraví z rodů Sarda a Euthynnus. Mezi pravé byl ještě přiřazen tunec pruhovaný z rodu Katsuwonus, který se momentálně vyskytuje v konzervách nejčastěji. Používá ho například známá značka RIO MARE.

Pokud ale ochutnáte pravého tuňáka, už nikdy nebudete chtít žádného jiného. A my vám přinášíme dvě nejznámější verze – Thunnus alalunga a Thunnus albacares.

Druh Thunnus alalunga najdete jako Bonito del Norte v námi nabízeném výrobku Bílý tuňák v olivovém oleji 112 g (hmotnost pevné složky 82 g) vyráběném firmou ORTIZ ve Španělsku.

Firma ORTIZ tuto úžasnou lahůdku mezi tuňáky používá i do svých báječných a chutných hotových jídel – Papriky plněné tuňákem, Tuňák v rajčatové omáčce, Tuňák v cibulové omáčce a Marmitako neboli rybí guláš. Všechny vám nabízíme v našem e-shopu a až je ochutnáte, tak si půjdete objednat znovu.

Bonito del Norte (Thunnus alalunga) je poměrně malá ryba dosahující váhy zhruba 20 kg. Patří mezi nejkvalitnější druhy tuňáka na světě a nechytá se do vlečných sítí, ale na udice u pobřeží Biskajského zálivu, kam připlouvá jednou za rok. Tento způsob rybolovu je velice ohleduplný a konzervy ORTIZ jsou tudíž označeny logem „dolphin friendly“, jako známkou šetrného rybolovu.

Thunnus albacares najdete jako Atún Cláro v námi nabízeném výrobku Tuňák v olivovém oleji 190 g (hmotnost pevné složky 140 g) vyráběném firmou ORTIZ ve Španělsku. Thunnus albacares se vyskytuje ve většině tropických a subtropických moří kromě Středozemního moře. Je to vynikající plavec, který dokáže urazit obrovské vzdálenosti během období tahů, a navíc je to jedna z nejrychlejších ryb současnosti. Přívlastek žlutoploutvý získal díky žlutému zbarvení hřbetních a břišních ploutví. Tuňák žlutoploutvý patří mezi větší tuňáky a váží kolem 50–60 kg. Ihned poté, co je chycen, je čerstvý připravován v továrně k rozřezání, vaření a je balen do konzerv v podobě různých specialit. Tuňák žlutoploutvý patří jednoznačně mezi nejkvalitnější konzervované tuňáky.

Ortiz je certifikován institutem Earth Island Institute, jehož pozorovatelé na lodích kontrolují metodu selektivního rybolovu bez vedlejších úlovků. Používá se metoda košelkových nevodů, která má únikovou cestu pro delfíny a jiné ohrožené druhy.

Nyní již víte, že vám Rybičkovna.cz přináší stejně jako u sardinek a makrel jenom tu nejvyšší kvalitu garantovanou výrobcem, firmou ORTIZ, která do svých konzerv používá pouze pravé tuňáky z rodu Thunnus, a při jejich lovu pak volí způsob, který je šetrný vůči delfínům a dalším ohroženým druhům. Nyní se podíváme na to, proč vlastně konzumovat tuňáka.

Zdravé a populární maso

Pro tuňáka platí všechna pozitiva mořských plodů a ryb. Sice neobsahuje tolik omega-3 mastných kyselin jako např. sardinky, ale řadí se mezi tučné ryby. Dostanete do sebe potřebnou dávku proteinů. Stejně jako obecně, platí i v případě tuňáka, že co je čerstvé, je nejlepší. Ovšem výživové hodnoty konzervovaného tuňáka jsou srovnatelné s čerstvým. Maso z tuňáka se vyznačuje minimálním obsahem sacharidů, takže se doporučuje pro dietáře a cukrovkáře. Říká se, že tuňák a vůbec ryby jsou hodně tučné. Ovšem tuňák obsahuje pouze 1 g tuku na 100 gramů masa. Stačí si přečíst etiketu na konzervě a zjistíte, že hodnoty se liší konzerva od konzervy. Zvláště pro výrobu konzerv se používá druh s nízkým obsahem tuku, a navíc je maso před vložením do konzervy vařeno v osolené vodě nebo upravováno v páře. Při tomto procesu ztrácí maso značnou část tuku.

Vitamíny a minerály

Tuňákové maso je výhodné jako bohatý zdroj vitamínů a minerálních látek. Vitamíny E, A a některé z řady B najdete ve všech variantách, tedy v čerstvé i konzervované. Kromě toho obsahuje maso z tuňáka také železo, fosfor, hořčík, zinek, draslík a jód. Konzervovaný výrobek je navíc mnohem bohatší na obsah sodíku, který se přidává při výrobě. Důležitý je také obsah nesmírně důležitého stopového minerálu selenu, který chrání náš organismus před rakovinou.

A jak je to s obávanou rtutí, která se vyskytuje v mořských rybách? Pro zdravého člověka se jedná o zbytečné obavy. Zvýšenou pozornost by tomuto masu měly věnovat jen těhotné a kojící ženy, ale při konzumaci jednou týdně není množství rtuti nebezpečné ani pro ně.

Pojďme si to celé ještě jednou shrnout aneb opakování je matka moudrosti Tuňák je jedním z nejzdravějších druhů ryb, protože obsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin, jež pomáhají chránit srdce tak, že zvyšují dobrý cholesterol (HDL) a zároveň snižují špatný cholesterol (LDL). Dále dodává tělu draslík, který snižuje krevní tlak. To v důsledku může vést ke snížení rizika srdečních onemocnění.

Na tuňáka nedají dopustit ani sportovci. Jelikož se jedná o úžasný zdroj vysoce kvalitních bílkovin, které tělo potřebuje pro stavbu svalů a jejich udržování, najde se tato ryba na jídelníčku těch, kdo se snaží zhubnout, i těch, kdo budují svalovou hmotu. Podporuje funkci metabolismu a podle odborníků na výživu prý obsahuje i antioxidanty.

7 BENEFITŮ VE ZKRATCE

Je bohatý na hořčík, zinek, selen, fosfor, železo, draslík, jód, vitamíny E, A, B či C. Nejvíce těchto složek však najdete v čerstvé variantě.

Obsahuje antioxidanty, které podporují funkci imunitního systému a bojují proti volným radikálům. Patří k nejbohatším zdrojům bílkovin, proto je oblíben mezi kulturisty a bývá součástí dietních jídelníčků. Ve 100 g tuňáka najdete 30 g bílkovin.

Maso tuňáka zlepšuje metabolismus a zvyšuje energii.

Konzumace tuňáka alespoň třikrát do týdne prý snižuje depresivní stavy.

Přítomný vitamín D posiluje kosti, čímž zabraňuje jejich lámání, a působí jako prevence rakoviny.

Tuňák obsahuje protein elastin, který opravuje tkáně pleti a dodává jí hebkost.